בפרויקט בנייה משתתפים אנשי מקצוע שונים, שצריכים לעבוד בשיתוף פעולה ובסנכרון על מנת להשלים את העבודה בצורה טובה, בטיחותית ועל פי לוחות הזמנים.
מפקח בנייה הוא אחד מבעלי התפקידים החשובים בכל זה, מכיוון שהוא אחראי לדאוג שאכן הפרויקט מתנהל לפי התוכניות, לא חורג משום תקנות בנייה ובהתאם לאינטרסים של הלקוח. לא משנה אם מדובר על מיזם של התחדשות עירונית או בניית מפעל, פיקוח בנייה יכול לעשות את כל ההבדל.
מה עושה מפקח בנייה?
הלקוח, גם אם יש לו ניסיון בתחום הבניה, לא מסוגל לפקח בעצמו על כל הנעשה. משלב התכנון, דרך סימון הקרקע ויציקת היסודות ועד להשלמת הפרויקט – כל כך הרבה דברים קורים בכל רגע נתון, וזה בלתי אפשרי לעקוב אחר כל פעולה או החלטה, או אפילו להיות מודעים לכולן.
כאן נכנס לתמונה מפקח בנייה מקצועי, שמחזיק בשורת הסמכות למפקחי בנייה אשר צבר במסגרת לימודי הבנייה והכשרות נוספות. מפקח בנייה יכול לפעול בצורה עצמאית, או כשכיר בחברות שפועלות בתעשייה הנדל"ן.
הנוכחות שלו באתר הבנייה חשובה, אם כי לא תמיד נדרשת בכל רגע נתון. לכל הפחות, עליו להיות במקום עבור תהליכים מורכבים, כאשר מתעוררות בעיות או לפתירת מחלוקות בין מקצוענים שונים. למשל, על מפקח בנייה להכריע בשאלות עלות-תועלת-זמן שעשויות להתעורר בין הקבלן ללקוח.
אלמנט חשוב נוסף בתפקיד: לוודא שאף אחד לא "יעגל פינות" כדי לחסוך כסף או להקל על עצמו, בוודאי אם הפעולה תהיה מנוגדת אל תקנות בנייה או כללים הנדסיים.
מי הלקוח של מפקח בנייה? התשובה לכך משתנה. זה יכול להיות אדם פרטי, יזם, או בפרויקטים של התחדשות עירונית – בעיקר הרשות המקומית והוועדה לתכנון ובנייה.
היבטים מרכזיים של פיקוח בנייה
בין השאר, מפקח בנייה אחראי על התחומים הבאים, הן במיזמי פיקוח על מבני מגורים והן בפרויקטים של מסחר, תיירות וכיוצא בזאת.
- האם יש צורך במתן שירותי בדיקה לפני בנייה?
- האם הפרויקט מתנהל ומתבצע על פי התוכנית המקדימה?
- האם נדרשים שינויים בתוכנית המקורית, או תיקונים לא צפויים?
- האם הפועלים בשטח משתמשים בחומרים איכותיים ובטוחים?
- מתי כל איש מקצוע מגיע, מה עליו לעשות והאם יש לשתף פעולה בין גורמים שונים?
- כיצד מתזמנים את הגעת בעלי המקצוע, כך שהפרויקט יתקדם ללא הפרעות?
- מתי שלבים חשובים במיזם מבוצעים?
- עד כמה הלקוח מעורב בנעשה באתר הבנייה?
למעשה, מפקח בנייה הוא האיש היחיד שמביט על הפרויקט מלמעלה ויכול לראות ולהבין את התמונה המלאה.
למה חשוב להעסיק מפקח בנייה בכל פרויקט?
אתם ודאי אומרים לעצמכם, שבפרויקטים פשוטים יחסית של שיפוץ בבית אין צורך בהעסקת מפקח בנייה מנוסה. ובכן, יכול להיות שאכן תסתדרו בעצמכם ותצליחו לנהל את העבודה, אבל אתם עלולים להסתבך.
רובכם לא מגיעים מהתחום, וגם אם אתם יכולים להרשות לעצמכם להיות צמודים וללוות מקרוב את השיפוץ, לא בטוח שתדעו לזהות כאשר משהו לא מתבצע כשורה. אתם לא בהכרח מכירים את כל החומרים, לא מודעים לכל תקנות בנייה שקיימות ואין לכם הכשרה מתאימה לאתר כשלי בנייה.
כמו כן, בעצמכם אתם עלולים להתקשות לתאם בין גורמים שונים, לדאוג שליקויים מטופלים בזמן הנכון ולהבטיח כי הפרויקט מתנהל בהתאם ללו"ז ויסתיים בתאריך היעד שנקבע.
למעשה, ללא מפקח בנייה אתם יכולים למצוא את עצמכם מוציאים יותר מדי כסף, חיים באתר בנייה לא נעים (או בשכירות) במשך זמן רב, ובסוף – גם לא מספיק מרוצים מהתוצאה הסופית.
גם אם נוכחות של מפקח בנייה בשטח, אתם יכולים להיות מעורבים במידה מסוימת. עם זאת, ברגע שישמש כעיניים שלכם בשטח לפחות פעם ביום, תיהנו מראש שקט ותוכלו אפילו להתנגד לגמרי מהמיזם.
לימודי פיקוח בנייה – הדרך שלכם להצלחה
רוצים ללמוד פיקוח בנייה במקום הטוב ביותר? לימודים במרכז הבנייה יספקו לכם את כל הידע והכלים שאתם צריכים כדי להצליח בתחום, הסמכות למפקחי בנייה וגם דחיפה בקריירה בסיום הלימודים.
למה אתם מחכים? המסלול שלכם להיות מפקח בנייה או מפקחת בנייה יכול להתחיל כבר היום.