חשיבותו של מפקח בנייה לפרויקט גדולה מאוד, בין אם זה פרויקט מגורים או מסחר. מהו תפקידו של מפקח בנייה ואיך ניתן ללמוד את המקצוע? כל המידע
פרויקט בנייה שלא מנוהל היטב עלול להוביל למפח נפש. ללא פיקוח קפדני, יכולים לקרות דברים כמו חריגה מהתקציב ו/או מלוח הזמנים, כשלים בטיחותיים (ואפילו תאונות), אי עמידה בתקנות ואפילו ביטול המיזם לפני השלמתו.
גם אם לכאורה הבנייה מסתיימת בזמן ובלי בעיות מיוחדות, לפעמים מגלים בדיעבד שחלק מהעבודות בוצעו ברמה לא מספיק גבוהה, או שנעשה שימוש בחומרים לא מספיק איכותיים.
למרבה המזל, את כל התרחישים הלא נעימים הללו ניתן למנוע בקלות על ידי פעולה אחת: העסקת מפקח בנייה מקצועי.
מהו תפקידו של מפקח בנייה?
מפקחי בנייה מלווים מיזמים מתחילתם ועד סופם, מנהלים את כלל ההיבטים השונים, מתאמים זמנים ועבודות ובאופן כללי – מוודאים שהכל מתנהל כשורה ו"דופק כמו שעון".
הם משמשים כעיניים והאוזניים של הלקוח, בין אם זה משק בית שמשפץ את הסלון או חברת בנייה שמקימה בניין מגורים. בזכות הידע הרב שלהם, ובדרך כלל גם ניסיון רב שצברו בתחום הבנייה, מפקחים מסוגלים לנווט את הפרויקט באופן מוצלח, להתמודד עם אתגרים, למנוע בעיות ולשמור על האינטרסים של הלקוחות.
את תחומי האחריות של מפקח בנייה ניתן לחלק לשלושה שלבים:
- השלב המקדים – עוד לפני תחילת העבודות, ניתן להיעזר במפקחי בנייה לתכנון הפרויקט. למעשה, המפקחים יכולים להיות אלה שמוצאים את הקבלן המתאים ומסכמים איתו את תנאי העבודה. כמו כן, הם מגדירים תפקידים וסמכויות, מתכננים לוחות זמנים ומכינים את השטח באופן מלא.
- שלב הבנייה – ברגע שהמיזם יוצא לדרך, מפקחי בנייה נמצאים באתר כדי לוודא שתוכנית העבודה מבוצעת ללא דופי. הם מוודאים שמירה על בטיחות ותקנות, שימוש בציוד מתאים וחומרים איכותיים, עבודות ברמה הגבוהה ביותר ועמידה בכל היעדים.
- השלב הסופי – לאחר השלמת הבנייה, מפקחים מגישים את כל האישורים הנדרשים לרשויות המקומיות ולגורמים השונים.
למה צריך פיקוח בנייה?
למרות שאין חובת נוכחות של מפקח בנייה באתרי בנייה, חשיבותו של מפקח בנייה לפרויקט ברורה כיום לכולם, ולכן מרבית האנשים (בין אם פרטיים או עסקיים) לא מוותרים על האפשרות הזו.
כל כך הרבה דברים עלולים להשתבש, אפילו בפרויקט בהיקף יחסית קטן וברמת מורכבות יחסית נמוכה. קשה מאוד לגרום לכל כך הרבה בעלי מקצוע שונים לעבוד ביחד, בצורה מסונכרנת ויעילה, מבלי "לעגל פינות" או לשכוח פרטים חשובים.
מפקחי בנייה מנצלים את הבנתם העמוקה בתחום הבנייה, על מנת להעמיד את הסטנדרטים הגבוהים ביותר במהלך הפרויקט ולוודא שיסתיים בצורה הכי טובה שאפשר.
כמה מרוויח מפקח בנייה?
ברוב המקרים, מפקחי בנייה מרוויחים שכר חודשי קבוע על עבודתם בפרויקט. כלומר, גובה השכר מסוכם מראש מול הלקוח לתקופה מוגדרת, ואם סיום המיזם מתעכב – הלקוח נדרש לשלם גם על חודשי החריגה. לעיתים, התשלום מחושב על פי אחוז מסוים מעלות הפרויקט הכוללת.
נתמקד בשיטת התשלום הנפוצה ביותר: איך נקבע השכר החודשי? ובכן, גובהו תלוי בהיקף העבודה וכמות המשימות שמוטלות על המפקח, או במילים אחרות – בכמות הזמן שיצטרך להשקיע בפרויקט:
- כמה פעמים בשבוע הוא מגיע לאתר הבנייה?
- האם הוא מקיים פגישות ייעוץ תקופתיות עם הלקוח?
- מלבד שלב הבנייה, האם נדרש גם בשלב המקדים או בשלב הסיום?
איך ניתן ללמוד פיקוח בנייה?
כדי להגדיל את פוטנציאל השכר במקצוע, כדאי לקבל את ההכשרה הטובה והמקיפה ביותר. המקום הטוב ביותר ללמוד פיקוח בנייה הוא במכללת מרכז הבנייה – בית הספר המוביל למקצועות הבנייה.
הקורס המקצועי והאיכותי שלנו מתאים ליזמים, קבלני בנייה ושיפוצים, אנשי נדל"ן / מתווכים, מנהלי פרויקטים, מפקחים, מנהלי עבודה, מעצבי פנים, עובדי בניין ועובדים בתפקידי ניהול. כמו כן, מתכננים מדיסציפלינות שונות הנדרשים לבצע פיקוח עליון לסוגיו או המבקשים להרחיב את ידיעותיהם, או כאלה שעוסקים בפיקוח ותיאום בעבודות הנדסה אזרחית.
הקורס כולל 20 מפגשים, באורך של 3 שעות כל אחד, ובמהלכו יוצאים הסטודנטים לשני סיורים מרתקים.
את תוכנית הלימודים, אותה עיצבנו בקפידה על מנת להנגיש את כל הידע הנדרש בצורה אידיאלית, מעבירים מרצים מהשורה הראשונה המשתפים מניסיונם בתור אדריכלים, עורכי דין, קונסטרוקטורים, מהנדסים והנדסאי בניין, מפקחי בנייה, הנדסאי חשמל ועוד.