ענף הבנייה בישראל מעסיק תחתיו כ-330 אלף עובדים שמגיעים ממקומות ומרקעים שונים, ומספקים מענה עבור צרכים שונים בתחום זה. אחת הבעיות המרכזיות שקיימות בעולם הבנייה, הינה תאונות העבודה הרבות שמתרחשות באתרי הבנייה השונים, ומובילות לפציעות קלות כקשות, ולעיתים רבות אף למוות. למעשה, אשתקד (2023), ענף הבנייה עמד על כ-105 תאונות על כל 100,000 מועסקים בענף, עם שיעור הרוגים של 35 הרוגים לכל 100,000 מועסקים בענף.
בשורה התחתונה, בין אם אתם מנהלי פרויקטים ובין אם אתם יזמים, חשוב מאוד לדעת כיצד לצמצם תאונות עבודה באתרי בנייה גם עבורכם וגם עבור העובדים שלכם.
הבסיס החוקי: תקנות ונהלים לבטיחות בבנייה
על מנת להימנע ככל הניתן מתאונות ופציעות בדרגות שונות באתרי הבנייה, ישנם לא מעט תקנות ונהלים לבטיחות בענף הבנייה בכלל, ובפרט תקנות בטיחות בעבודות בנייה, אשר מנחים את העובדים ובעלי התפקידים השונים כיצד עליהם להתנהג במהלך השהות באתר הבנייה. פעמים רבות, שמירה על נהלים אלו יכולה ואכן מצילה חיים, ולכן חשיבותם גבוהה מאוד.
על מנת להקל עליכם, הבאנו לפניכם היום מספר נקודות מרכזיות שתקנות הבטיחות בעבודה (תשמ"ח-1988), עליהן חשוב להקפיד באתר הבנייה:
חובת מינוי מנהל עבודה מוסמך
מנהל עבודה מוסמך אשר נבחר לנהל את העבודה באתר הבנייה כפי שהוגדר בתקנות, הינו בעל חשיבות רבה לשמירה על סדר ואורח עבודה תקין, ולמניעת תאונות עבודה שונות. מאחר שמדובר על אדם בעל הידע והיכולות הנדרשות, עמידה בתקנת מנהל העבודה הינה חשובה גם לטובת עבודה יעילה וגם לטובת כזו המתבצעת בצורה בטוחה.
הצורך באמצעי בטיחות לעבודה בגובה
עבודה בגובה טומנת בחובה סיכון גבוה שברור לכולנו, ולכן יש צורך באמצעי בטיחות מתאימים. תקנות העבודה מחייבות את המעסיקים ובעלי התפקידים הרלוונטיים לספק ציוד מגן אישי לעובדים לרבות רתמות, חבלים וקסדות, ולהבטיח שהעובדים עברו הכשרה מתאימה. יש לבצע הערכות סיכון לפני תחילת העבודה, ולוודא שכלל האמצעים והאביזרים השונים המיועדים לעבודה בגובה נמצאים במצב ראוי. תקנות בנושא זה, מונעות פציעה ומוות כתוצאה מנפילות במקרים רבים.
חשיבות השימוש הנכון בפיגומים
הפיגומים הם חלק משמעותי ובעל שימוש תדיר באתרי בנייה, ובפרט במהלך עבודות שונות בגובה. אי לכך, השימוש בפיגומים אלו צריך להיות בטוח ככל הניתן, ולהתבצע בזהירות על ידי העובדים. כמו כן, חשוב שהמעסיקים יוודאו שהפיגומים אכן בנויים על פי התקנים הרלוונטיים, ושהם ממוגנים נגד נפילות, וכן מתוחזקים על בסיס קבוע. נוסף על כך, על מנת להבטיח בטיחות מירבית כנגד תאונות עבודה באתרי בנייה, חשוב לוודא שהעובדים יודעים כיצד לעשות שימוש נכון בפיגומים.
זהירות בעבודות חפירה
עבודות חפירה שונות, בין אם בתוך או בסמוך למבנים, בכבישים או ליד תשתיות, עלולות להוות סכנה לא קטנה לעובדים. על מנת לצמצם תאונות בעת עבודות חפירה, התקנות שהוגדרו בחוק מחייבות בקרה מתמדת וכן נהלים בהם יש לעמוד לפני, בעת ולאורך עבודות החפירה. כך למשל, יש להקפיד על יציבות הדפנות של המבנה שבו או שלידו מתבצעות עבודות חפירה כאלו ואחרות על מנת למנוע קריסה והתמוטטות על העובדים, לבצע בדיקות קרקע לפני תחילת העבודה, להשתמש באמצעי חיזוק כשנדרשת חפירה לעומקים גדולים, וכן לדאוג לכך שהעובדים יהיו מודעים לסכנות שונות.
בטיחות בעבודה עם חשמל
עבודות חשמל באופן כללי, ובפרט באתרי בנייה, צריכות להתבצע בזהירות רבה על מנת למנוע מצבים של התחשמלות וסכנת מוות. על מנת לצמצם את התאונות האפשריות, יש לוודא שכל המכשירים והמכונות בהם נעשה שימוש עומדים בתקני הבטיחות והחשמל, וכי העובדים משתמשים בציוד מגן אישי כמו כפפות מבודדות ונעלי בטיחות במהלך השימוש במכשירי החשמל השונים. כמו כן, יש לנתק את החשמל לפני ביצוע עבודות תיקון או התקנה שונות הקשורות או העלולות לבוא במגע עם חשמל, וכן לבצע בדיקות שוטפות בכל הקשור לנושא.
תקנות אלו, ובאופן כללי כל התקנות הנמצאות תחת תקנות הבטיחות בעבודה (עבודות בניה), תשמ"ח-1988, מסייעות באופן משמעותי בצמצום ומניעה של תאונות עבודה באתרי בנייה, ושומרות על חיי העובדים. לעיתים ישנן תקנות שנוח יותר להעלים מהן עין ולא לבצע אותן, אך כשם שחגורת הבטיחות או חבישת קסדה בעת רכיבה על אופניים עלולות להיות "קאדר" אך מצילות חיים באופן משמעותי, כך גם תקנות אלה.
תפקיד מפתח: הממונה על הבטיחות באתר
אחד מתפקידי המפתח בענף הבנייה ובאתרי הבנייה השונים הוא ממונה הבטיחות באתר הבנייה. כשמו, מדובר על בעל מקצוע אשר בקיא באופן אידיאלי בכל הקשור לתקנות הבטיחות השונות, לסכנות ולאמצעים הנדרשים לעבודה בטוחה ונכונה באתר הבנייה. על מנת לדאוג לצמצום מירבי של תאונות עבודה באתרי בנייה, חשוב שיהיה נוכח ממונה בטיחות שכזה, אשר עבר הכשרת קורס בטיחות בעבודה ובבנייה הנדסית כזו או אחרת, ויודע כיצד לפעול במצבים השונים.
כך, בשעה בה ממונה הבטיחות נוכח בשטח, הוא דואג שכלל העובדים יעמדו בנהלים ובתקנות, ושומר על בטיחותם בכלל ההיבטים, מונע תאונות ופעמים רבות אף מציל חיים.
הכנה מונעת: הערכת סיכונים ותכנון בטיחות
אחד השלבים החשובים ביותר בתהליך הבנייה, בכל הנוגע לצמצום תאונות עבודה באתרי בנייה, הוא שלב הערכת הסיכונים. הערכת סיכונים היא למעשה תהליך בו עוברים בעלי התפקידים הרלוונטיים על תוכנית הבנייה, ובודקים מהן נקודות התורפה הקיימות בכל הקשור לבטיחות העובדים כגון מקומות בהם נדרשת עבודה בגובה, עבודה עם ציוד כבד, עבודות חשמל וכדומה. להערכת סיכונים איכותית, מקיפה ויסודית, יש את היכולת לצמצם באופן משמעותי, ואף למנוע, תאונות עבודה באתרי בנייה, וכמובן שגם להציל חיים. כך לדוגמה בעבודה בגובה, חשוב לבדוק שהפיגומים יציבים ומאובטחים וכן שאמצעי הבטיחות השונים תקינים, כך שהעובדים לא יפלו, וגם אם כן יוכלו להנצל מזה. בנוסף, במקרה של שימוש בציוד כבד למשל, יש לערוך תדריך בטיחות ולוודא שהציוד פועל בצורה תקינה, מה שמפחית את הסיכון לתקלות מסוכנות. כמו כן, בעבודות עם חשמל, ניתוק החשמל מראש ושימוש בציוד מתאים יכולים למנוע התחשמלות.
ציוד מגן אישי והדרכת עובדים
אחד האמצעים היעילים ביותר על מנת לשמור על סביבת עבודה בטוחה יותר, ולצמצם נזקים ופגיעות במהלך העבודה באתרי הבנייה, הינו ציוד מגן אישי וביצוע הדרכות עבודה לעובדים. שילוב ושימוש נכון בשני אלו, יכול לצמצם באופן משמעותי ביותר את התאונות האפשריות, וכן במידה שאלו התרחשו, לצמצם ככל הניתן את הנזקים השונים. באשר לציוד המגן האישי בפרט, אלו הם הסוגים הנפוצים באתרי בנייה:
- קסדות – השימוש בקסדות מגן על הראש מפני חפצים שעלולים ליפול באתר הבנייה וכן ממכות שונות. כך למעשה, השימוש בקסדות מצמצם את הסיכון לפגיעות קשות בראש, שעלולות להיות קטלניות.
- כפפות – הכפפות מגנות על הידיים מפני חתכים, כוויות ופגיעות שונות. כפפות איכותיות, עוזרות להגן על העור ומונעות פגיעות, ואף מסייעות בשמירה על אחיזה טובה בציוד.
- נעלי בטיחות – נעליים מספקות הגנה על כפות הרגליים מפני פגיעות שונות לרבות נפילות חפצים כבדים. כמו כן, נעלי בטיחות איכותיות מונעות החלקה ומגנות על האצבעות מפני מכות.
- רתמות וחבלים – הגנה על עובדים בעבודה בגובה, כמו פיגומים או גגות, מתבצעת בין היתר בעזרת רתמות וחבלים. רתמות טובות, יכולות למנוע נפילות ממקומות גבוהים, ולהציל חיים.
- משקפי מגן – משקפי מגן ייעודיים מגנים על העיניים מפני חומרים שונים, אבק ושברים. ללא אמצעי זה, העיניים עלולות לספוג פגיעות רבות, כאלו שלעיתים בלתי הפיכות.
ארגון וניהול אתר הבנייה: יצירת סביבת עבודה בטוחה
לצד כל הדברים עליהם דיברנו היום, שמירה על סדר, ניקיון והתנהלות נכונה באתר הבנייה הינה בעלת חשיבות מכרעת למניעת תאונות ולשיפור יעילות העבודה. ברשימה הבאה, ריכזנו עבורכם מספר אמצעים פשוטים ויעילים שניתן ליישם:
- אחסון וסידור חומרים – סמנו והגדירו אזורים יעודיים לאחסון חומרי עבודה שונים לרבות ברזל, עץ וחומרים כימיים. השתמשו בציוד מתאים לשם כך כגון מדפים, קופסאות או מיכלים ייעודיים. להגברת הבטיחות, השתמשו בסימנים ברורים לציון סוגי החומרים השונים ובפרט לחומרים המסוכנים.
- ניהול תנועה באתר – מומלץ לסמן נתיבי תנועה ברורים לכלי רכב ולהולכי רגל באמצעות צבעים זוהרים וסרטי סימון, להתקין שלטים ברורים המנחים את העובדים והמבקרים על דרכי גישה, אזורים מסוכנים ונתיבי תנועה מורשים ועוד.
- ניקיון קבוע – הגדירו זמן קבוע מדי יום לניקיון האתר ושמירה על הסדר, כמו גם פינוי פסולת וחומרים מיותרים. כמו כן, הציבו פחים לפסולת, כולל פחים מיוחדים לפסולת מסוכנת.
- הכשרה ומודעות – מומלץ לערוך הדרכות קבועות לעובדים על החשיבות של סדר וניקיון באתר, ולהסביר להם את החשיבות של אלו בבטיחות בעבודה.
- תחזוקה שוטפת – בדקו באופן תדיר את מצב הציוד באתר, השילוט, האחסון ושאר המרכיבים באתר הבנייה בכדי לוודא שהם נמצאים במצב בטוח ותקין.