לצערנו, הצורך בממ"דים בישראל אינו חדש וכבר ברור לכולם, אך המלחמה הנוכחית רק הגבירה אותו. כדי שתהיו מוגנים מאיום הטילים המתרחב, הנה המדריך המלא על בניית ממ"ד בבית או בדירה
בין שלל הדאגות שהעלתה המלחמה הנוכחית בקרב הציבור, ישנה אחת שמרחפת מעל ראשינו כבר שנים רבות, ולמרבה הצער עדיין לא נפתרה באופן מלא. אנחנו מדברים על הצורך בממ"ד ביתי, שמגן לא רק מפני טילים אלא גם מפני תרחישי אימים נוספים.
עדיין אין לכם ממ"ד בבית או בדירה? אספנו עבורכם כל מה שאתם צריכים לדעת על החוק העוסק בחדרי ביטחון, העלויות, לוחות הזמנים ואנשי המקצוע הרלבנטיים לפרויקט.
לפני שנתחיל, כדאי להבהיר: המדריך נוגע בהוספת ממ"ד באופן עצמאי, כלומר לא כחלק מתמ"א 38, פינוי-בינוי או כל תוכנית אחרת הכוללת בתוכה התקנה של מרחב מוגן.
מה החוק מגדיר?
חוק הממ"דים נולד בתחילת שנות ה-90, בעקבות מלחמת המפרץ, במהלכה לראשונה נורו טילים לעבר שטח המדינה. החוק מחייב הקמת בניינים חדשים עם מרחבים מוגנים, כחלק בלתי נפרד מהמבנים. עם זאת, ישראלים רבים מתגוררים במבנים ישנים שנבנו לפני חוק זה, ולכן לא זוכים להגנה הכה חיונית.
כאן נכנסת לתמונה משמעות נוספת של החוק, בנושא הרישוי, עבור אותם אנשים שבביתם אין ממ"ד. החוק מגדיר תהליכי אישור מהירים ויעילים לבנייה של חדר ביטחון סטנדרטי. מלבד מקרים חריגים, למשל בקשות לבניית ממ"דים מורכבים יחסית, אין באפשרותן של ועדות הרישוי לשלול את זכותם של תושבים להוסיף ממ"ד.
החוק לוקח בחשבון גם תרחיש של אי הסכמות בין שכנים, בבניינים משותפים, וקובע כי נדרשת הסכמה של 60% מהדיירים.
בנוסף לכל אלה, חוק הממ"דים מגדיר בצורה ברורה את המאפיינים של חדרי ביטחון מבחינת מידוד, מרחק הדלת מהקיר החיצוני, תשתיות (חשמל, תקשורת, אוורור) ועוד.
כמה זמן לוקח לבנות ממ"ד?
באופן טבעי, בניית ממ"ד לוקחת יותר זמן מבניה והוספה של חדר רגיל, אבל כמה זמן בדיוק?
ובכן, חשוב לומר שאין תשובה אחת קבועה לשאלה הזו. משך הזמן תלוי במאפייני הממ"ד, החומרים והעיצוב. כנראה שלא תופתעו לגלות כי, ככל שהחדר יותר גדול, כך הבנייה שלו תימשך יותר זמן. לא רק הגודל קובע, אלא גם המורכבות שלו.
כמו כן, כאשר מחשבים את משך הזמן, יש לקחת בחשבון גם את השלב המקדים לבניה – שלב התכנון, לו חשיבות לא פחות גבוהה. נדרש תכנון מחושב מאוד, על מנת להבטיח שהממ"ד עומד בתקנות ויצליח לשרת את בעליו.
שלב נוסף שמתרחש עוד לפני שניגשים לבניה עצמה, הוא שלב קבלת האישורים. בניית ממ"ד מצריכה היתר בניה, ולמרות החוק שאמור לסייע בכך, רבים ממתינים זמן רב מדי לפני קבלתו – בין מספר חודשים בבתים פרטיים למספר שנים בדירות בבניינים משותפים.
התהליך הביורוקרטי מציב אתגרים בפני בעלי בתים ודירות, ובניסיון לשנות זו (בעקבות המלחמה) אושרה לאחרונה תוכנית שנועדה לזרז את קבלת האישורים.
למעשה, התוכנית כבר הייתה קיימת קודם לכן, אך רק באישורי הצפון, וכעת הורחבה לשאר הארץ. לתוכנית שני חלקים מרכזיים:
- אפשרות להוציא היתר בניה גם אם הוספת ממ"ד לא תואמת את התב"ע הרלבנטית.
- פטור מהיתר בנייה לבניית ממ"ד בנכסים צמודי קרקע ולבנייני דירות עם 2 קומות (בתנאים מסוימים).
מה העלויות לבניית ממ"ד?
את ההסבר לגבי עלויות התהליך, נתחיל באותה נקודה – היתרי בניה. חשוב לדעת שהוצאת ההיתר עולה כסף (כ-20 אלף ש"ח), אך מנגד למרות שמדובר בהשבחה של הנכס, אין צורך לשלם היטל השבחה.
בואו נעבור לחדר עצמו. בניית חדר ביטחון עולה בממוצע כ-120,000 ש"ח, כאשר המחיר משתנה בהתאם לגודל, סוג הדלת (דלת מתקדמת עשויה לעלות קרוב ל-5,000 ש"ח) והחלונות, וגורמים הנדסיים שיכולים להצריך עבודות נוספות, כמו חיזוק מבנים ועיבוי קירות. ככל שבונים יותר ממ"דים באותו בניין, כך עלות כל אחד מהם יורדת.
אפשרות נוספת שמוזילה את הבניה היא בחירה בממ"ק (מרחב מוגן קומתי) במקום בחדר עבור כל דירה בקומה.
גורם נוסף שיש לקחת בחשבון כאשר מחשבים עלויות, הוא התשלום לאנשי מקצוע אשר מלווים את הפרויקט, מה שמביא אותנו לנושא הבא.
האם כל אחד יכול לבנות ממ"ד?
אין ספק שבישראל, אשר למרבה הצער מאוימת מכיוונים ובאופנים שונים, לכל אחד ואחת צריך להיות ממ"ד בבית, בדירה או לפחות בקומה. מסיבה זו, אין מניעה מאף אדם ליזום את הפרויקט, אך מדובר בתהליך מורכב וחשוב מאוד לבצע אותו עם ליווי מקצועי.
בניית ממ"ד מצריכה תכנון קפדני, עמידה בתקני בטיחות, השגת היתרים, אישור תוכניות מול פיקוד העורף וכו'. בהתחשב בדרישות המחמירות הללו, מומלץ להעסיק אנשי מקצוע עם מומחיות בבניית חדרים בטוחים, כדי להבטיח עמידה בכל הפרוטוקולים המשפטיים והבטיחותיים.
מה זה אומר בפועל? אתם זקוקים למפקח בנייה. זה אמנם מוסיף עוד כמה אלפי שקלים לעלויות שלכם, אבל מוסיף המון שקט נפשי ומבטיח תוצאות מעולות וקיצור זמנים, עד כמה שניתן.
איזה הסמכה, תעודה או רישיון צריך בשביל לבנות ממ"ד?
עבור בניית ממ"ד נדרשת התערבות אדריכלית, על מנת לוודא עמידה בסטנדרטים ובמפרט שנקבעו על ידי פיקוד העורף. יש לדייק בהיבטים כמו גובה התקרה, עובי הקירות, כניסות, מערכת החשמל, איכות הבטון ועוד ועד.
מרכז הבניה הישראלי מחויב לבניית ממ"דים, וגאה בתרומתו הצנועה למאמץ ההגנתי בישראל, בזמן מלחמה ובכלל. המכללה שלנו מעבירה קורסים רלבנטיים לאנשי מקצוע כמו פיקוח בנייה, מנהל פרויקטים, בטיחות בבנייה, קריאת תוכניות בניה והתחדשות עירונית.
כמו כן, אנחנו מזמינים אתכם להירשם לקורס בנה ביתך בתבונה, המיועד למשפחות בונות או משפצות, ועוסק בין השאר באלמנט של ממ"ד.